Härliga Skillingedagar!

by | Oct 14, 2024 | Okategoriserade

För drygt ett år sedan mottog Skillinge Företagareförening ett stipendie på 10 000 kr av Österlenvännerna. Detta blev inspirationen till en idé om ett evenemang för hela Skillinge med omnejd. I helgen som gick kunde vi alla uppleva resultatet av det gångna årets planerande, diskuterande och praktiska arbete – Skillingedagarna!

Fredagen startade med öppna butiker, gallerier och restauranger och den första av fullbokade byavandringar med Maria Lancing. På kvällen var LIlla Varvshallen dukad och dekorerad för Byafesten. Stort gemyt med dryga 160 gäster, musik av Skills och Louisiana Jazz Company, spontandans och fantastisk mat från Jord & Bord. De sista gästerna hjälpte till med att stöka om festlokalen till mässlokal. Det går snabbt när man är många och viljan finns.

https://www.skillingeteater.se/Lördagen inleddes med vädergudarna på sitt allra bästa humör. Aktiviteterna startade redan klockan tio med den första föredraget på Föreläsarfestivalen i kapellet, pilgrimsvandring och stor extraloppis i Blå Hallen. Den riktiga publikdragaren var Riddarsälskappet Silfverfalken som kom i procession från Skillinge Teater ner till hamnplan där de bjöd på en härlig uppvisning.

Restauranger, butiker och gallerier förberedde sig på en dag som skulle visa sig ge många, många besökare, kunder och gäster.

Klockan elva slogs dörrarna upp till företags- och föreningsmässan i Lilla Varvshallen med trettiofem utställare Besökarna strömmade till och stundtals var det riktigt trångt i gångarna. Nya kontakter knöts, företag fick nya kunder och hantverkare sålde av sina alster. Skillinge Hamnkrog serverade 200 portioner glass trots att vi var i mitten av oktober, Gamla Bageriet fick fylla på med nya leveranser av bröd tills inte en limpa fans kvar och maten och fikat i Jord & Bords servering tog slut tidigare än beräknat. Hungriga besökare sökte sig då till Byakrogen och Hamnkrogen där det blev kö till borden.

Klockan tolv bjöd Matöppet på godisregn där 30 kilo (!) godsaker regnade över folkhavet från den stora betupptagaren vid avdelningen för jordbruk på hamnplan.

Hos Klara Marie var det visning och bjöds på kaffe och våfflor och hos Gad Rausing var det en aldrig sinande ström av besökare som ville se insidan av räddningsbåten. På slaget ett blev det en färgsprakande och spektakulär uppvisning med drakdans och lotusdans i en hel timme.

I de andra delarna i byn fortsatte föreläsningarna, byavandringarna, yoga, visningar i Sjöfartsmuséet och mycket annat. I Kapellkafét serverade ett piggt och glatt gäng femteklassare från Borrby Skola fika till besökarna. Härligt, livligt folkliv i hela Skillinge. Lördagens program avslutades med en konsert med Daniel Lemma på Skillinge Teater. 

Söndag förmiddag omvandlades mässan till en stor bordsloppis med över trettio säljare. Lång kö bildades utanför av fyndsugna. Massor av besökare hela dan och utanför i det lite ruggiga vädret langades det ut över 150 korvar med bröd från grillarna. Gallerier, butiker och restauranger upplevde ännu en en dag med många besökare och i kapellet avslutades Föreläsarfestivalen med den tolfte och sista föreläsningen.

Den stora behållningen av helgen var att se och möta alla glada människor, höra den positiva responsen och se byn leva upp mitt i småtrista oktober.

Nu samlas tankar, erfarenheter och kraft och funderingarna smyger på om detta är ett arrangemang som borde återkomma. Man måste väl ända säga att det blev riktigt lyckat? 

Stort tack från Skillinge Företagareförenings styrelse till alla som kom, bidrog och ställde upp samt givetvis ett stort tack till våra sponsorer!

Om du hade trevligt under Skillingedagarna och känner att du vill bidra något litet till arrangemanget så kan du swisha till:

Prenumerera på nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få nyheter och info om vad som händer på Skillinge.

Jag är...

Du har framgångsrikt prenumererat

Prenumerera på nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få nyheter och info om vad som händer på Skillinge.

Jag är...

Du har framgångsrikt prenumererat